Japanska Jabuka - Kaki, Blagodati za Zdravlje! - Aloe Vera-Online Forever
Take a fresh look at your lifestyle.

Japanska Jabuka – Kaki, Blagodati za Zdravlje!

Japanska Jabuka – Kaki, Blagodati za Zdravlje!

Japanska Jabuka – Kaki, Blagodati za Zdravlje! Saznajte sve o ovom voću,  pročitajte kakva su ljekovita svojstva ovog voća i učinci na naše zdravlje!

Japanska jabuka – Kaki nije voće samo lijepog izgleda i prekrasnog stabla nego i osebujna okusa i vrijednih sastojaka – vitamina A, željeza, kalija i kalcija te je bogata vlaknima

Voće oblikom i veličinom u mnogome podsjeća na paradajz, a boja slična mandarinama te ga sumnjičavo zaobilaze u trgovinama i na tržnicama,

Japanska Jabuka – Kaki, Blagodati za Zdravlje!

Kada je presječete, uvidite da je ona zapravo sočna voćka koja zadrži brojna ljekovita svojstva poput C vitamina i koja sadrži mali broj kalorija

Već polako pronalazi svoje poklonike i kod nas te je postalo omiljena jesenska i zimska namirnica.

Hercegovački kraj je u ova doba poznat po japanskim jabukama netko im dade ime kaki…voću tako moćnom i punog vitamina…Prije ovog rata bijaše i rudnik mrkog uglja u Mostaru, gdje se znojem i krvlju zarađivalo za koricu kruha. Rudarima se preporučavalo da jedu što više japanskih jabuka zbog svojih energetskih moći,tako su rudari zasađivali japanke, pa i dan danas možemo u prigradskim naseljima Rudnik, Cim, Ilići i u velikom dijelu cijeloga Mostara diviti se ovim divnim narančastim bojama koje osvajaju svojom ljepotom i moći.

Neki su se odavno odlučili i zasaditi je u svoj vrt, gdje se prilično dobro snašla i daje plodove, iako je podneblje iz kojeg dolazi i uvjeti u kojima inače raste bitno drugačiji od našega.

Japanska Jabuka – Kaki  je voćka iz Zemlje izlazećeg sunca stara hiljadama godina.


Koristi se u pomoći kod sljedećih bolesti:

– bolesti crijeva (kod zatvora, upalnih stanja i infekcija crijeva, poremećene probave i pražnjenja naročito      za vrijeme putovanja ili promjene klime)

bolesti želuca (kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, loše probave)

– za probleme hemeoroida (sprječava tvrdu stolicu i djeluje povoljno na pražnjenje crijeva)

– bolesti jetre i žuči (uzima se kod masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči)

– ako plod kuhamo, tada njime pomažemo pri problemima sa dijarejom

– osušeni zreo plod kakija dobro je ljekovito sredstvo kod komplikacija s bronhijama, i to naročito      kod suvog kašlja       (uzimamo prašak od suvog kakija)

– mladi izdanci grana djeluju kao adstrigent i stiptik

– svjež sok kakija pomaže kod problema visokog pritiska

– cvjetne čašice za pomaganje pri problemu štucavice

– bolesti živaca (umirujuće djeluje na živce koje relaksira i jača)

narušeni imunitet vraćaju u ravnotežu.


Uzgoj Japanske Jabuke – Kaki u BiH i regiji

Ova biljka je iz Azije tokom 19. vijeka prenijeta i u Kaliforniju, odakle se proširila na cijeli SAD, gde je danas veoma popularna.

Japanska jabuka kaki raste u formi drveta i može da dosegne visinu i do 8 metara. Tokom ljeta na njemu sazrijevaju zdravi plodovi, a beru se početkom zime, kada sve lišće opadne.

Kada je u pitanju uzgojanje kaki jabuka u našem regionu, znajte da je potrebno odabrati adekvatno zemljište i imati dobre klimatske uvjete.

Kako voli sunce, a dobro podnosi i niske temperature (sve do -18 stupnjeva) pogodno je za sadnju i u našim krajevima, gdje se za njega odlučuju više oni u obalnim područjima, nego kontinentalnima

Odgovara mu toplo vrijeme, pa stoga gledajte da dobija sunčevu svjetlost tokom cijelog, ili većeg dijela dana.

Potrebno je da bude zaštićeno od vjetra i uticaja hladnijeg vremena, kako biste mogli početkom zime da uberete njegove plodove.


Sastav i ljekovita svojstva Japanske Jabuke- Kaki

Ukoliko obraćate pažnju na ishranu i na umjeren unos hrane, reći ćemo vam da kaki jabuka kalorije sadrži u umjerenoj količini.

Tačnije, u 100 grama ove voćke nalazi se oko 70 kcal, a da pri tom ne sadrži ni malo masti. Osim toga, njegovo meso obiluje lako svarljivim vlaknima koja su sjajan pokretač probave.

Japanska jabuka – kaki1

U 100 gr nalazi se oko 3,6 grama različitih rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.

Kaki voće je izvanredan izvor snažnih antioksidanasa poput katehina, a prisutna je i betulinska kiselina.

Njihova kombinacija omogućava vašem organizmu dozu ljekovitih tvari koje vas može zaštiti od pojave tumora.

Osim toga, japanska jabuka pomaže i pri odbrani od infekcija i upala, a zanimljivo je da ovo voće predstavlja sjajno sredstvo za zaustavljanje krvarenja i protiv pucanja kapilara.

Vitamin A, beta karoten, likopen i lutein nalaze se u ovom ukusnom plodu, a njihovo prisustvo donosi brojne zdravstvene benefite za vaš organizam.

Najznačajnije svojstvo ovih ljekovitih tvari jeste da veoma uspješno pomažu kod narušenog imuniteta i vrše detoksikaciju.

Zajedno sakupljaju sve slobodne radikale i eliminiraju ih iz tela, pa se u Japanu kaki voće smatra saveznikom u borbi protiv starenja.

U samom mesu ove ukusne namirnice nalazi se i dosta vitamina C, koji će pored prethodno navedenih ljekovitih tvari pomoći jačanje imuniteta.

Ukoliko se japanska jabuka kaki tokom zime konzumira redovno, budite sigurni da ćete biti zaštićeni od prehlada, gripa i različitih upala.

Naposletku, ovo egzotično voće obiluje flavonoidima, tačnije kvercetinom.

Ovo praktično znači da je kaki jabuka fantastičan zaštitnik protiv kradiovaskularnih bolesti, pijre svega visokog pritiska i povišenog holesterola.


Upotreba Japanske Jabuke – Kaki za zdravlje

Japanska jabuka kaki je ukusno egzotično voće koje je slatko i vjerujemo da ćete ga zbog toga zavoljeti na prvi zalogaj.

Ipak, ono zbog čega ćete se još više vezati za nju jesu zdravstvene koristi koje ona donosi za vas i vaš organizam.

Pomaže organizmu da ne dođe do pojave raka i malignih oboljenja  Kaki voće je prepuno antiokdisanasa koji imaju antikancerogeno djelovanje.

 

Japanska jabuka – kaki2

Samim tim, ono se uspješno bori protiv slobodnih radikala koji su glavni uzročnici pojave malignih bolesti.

Ove nuspojave staničnog metabolizma sprječićete ukoliko svakog dana konzumirate jednu japansku jabuku dnevno.

Time ćete poboljšati opće zdravstveno stanje, eliminirati sve štetne tvari iz tela i smanjiti rizik od pojave tumoroznih stanica.

Vraća ravnotežu imuniteta

Osim što je borac koji pomaže u  sprečavanju malignih oboljenja, japanska jabuka kaki kao prirodni lijek može da se koristi i pri vraćanju u ravnotežu odbrambenog sistema našeg organizma.

Kao što smo već rekli, ovo voće obiluje vitaminom C, i pruža vašem tijelu čak 80 procenata njegovih dnevnih potreba.

Samim tim, stimulira proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koji su primarni borci protiv mikrobioloških, virusnih i gljivičnih infekcija.

Smanjuje tjelesnu težinu Kaki voće je sjajan izbor za osobe koje žele da oslabe uz neku od dijeta.

Obzirom da ne sadrži masti, a sa druge strane obiluje vlaknima, ovi ukusni plodovi su odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma.

Ubrzaće metabolizam, a posebno je korisno da ga konzumirate ukoliko ste fizički aktivni, jer ćete na taj način dobiti dovoljno energije uz koju će vaše tijelo putem vježbanja eliminirati masti iz tijela.

Pospješuje bolje varenje

Poput većine voća, japanska jabuka ljekovita svojstva ima i u domenu pozitivnog uticaja na probavu i sistem za varenje.

Vlakna koja se nalaze u njoj pomažu da digestivni trakt svari hranu na efikasniji način, lakše je provede kroz crijeva i dovedu do lakšeg pražnjenja.

Samim tim, blago povećavaju lučenje želučane kiseline i ublažavaju simptome opstipacije i dijareje.

Sve u svemu, kaki voće je najbolje rješenje za sve one koji pate od problemima sa probavom i koji žele da na djelotvoran i brz način dovedu varenje u normalu.

Japanska Jabuka Kaki sprječava starenje

Japanska jabuka je pravi bogati izvor vitamina A, za koji je opće poznato da blagotvorno utiče na kožu.

Pored njega, koncentracija beta-karotena, luteina i likopena daće joj pravi prirodni anti-age tretman, jer će sprječiti znakove preranog starenja poput bora, staračkih pjega, podočnjaka i opuštenih mišića.

Osim toga, postoje saznanja da ovo voće eliminira rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti.

Odličan izbor za bolji vid

Kompleks B vitamina uz vitamin A dokazano pozitivno utiču na poboljšanje vida.

Japanska jabuka kaki je pravi prirodni lijek kada je u pitanju očuvanje zdravlja očiju, pa vam savjetujemo da ga uvrstite u svoje prehrambene navike.

Na taj način ćete sprječiti i makularne degenerativne promene, kataraktu i noćno sljepilo.

Regulira krvni pritisak

Kaki jabuke sadrže još jedan veoma bitan mineral koji je bitan za vaš organizam, a to je kalijum.

Njega u ovom voću ima u značajnim količinama, pa stoga pozitivno utiče na regulaciju krvnog pritiska, povećavajući protok krvi kroz cijelo tijelo.

Njegovim snižavanjem smanjuje se opterećenje kardiovaskularnog sistema i sprečavaju se pojave bolesti srca i krvnih sudova.

Odlično rješenje protiv malokrvnosti osim što regulira krvni pritisak, kaki voće je odličan stimulans za stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca.

Tajna leži u visokim količinama bakra u ovim plodovima, koji blagotvorno utiče na nivo hemoglobina u krvi.

Stoga je preporučljivo da ove jabuke jedu osobe koje pate od simptoma malokrvnosti, čime će poboljšati koncentraciju crvenih krvnih zrnaca.

Poboljšava metaboličke funkcije

Japanska jabuka kaki sadrži piridoksin, folnu kiselinu i tiamin koji su osnova za poboljšanje metaboličkih funkcija u organizmu.

Redovno konzumiranje ovog voća davat će tijelu dovoljno energije koju će moću da iskoristi, čime pozitivno utiče na izgradnju mišića, poboljšava varenje i jača imuni sistem.


Kako uzimati Japansku Jabuku – Kaki

Japanska jabuka može da se konzumira kao svježa, sušena ili kuhana. Kada je ovo voće u pitanju, veoma je važno da znate da je poželjno oljuštiti njegovu koru.

Razlog tome leži u činjenici da ona sadrži velike količine tianina, koji uzrokuje slabiju apsorpciju nekih značajnih tvari iz namirnica.

Sirove voćke možete isjeći na četvrtine ili je jednostavno jedite kao i običnu jabuku.

Ono što je još važno da znate kada se jede japanska jabuka kaki, jeste da se ona ne smije konzumirati na prazan stomak.

U tom slučaju može da dovede do pojave neprijatne dijareje, što je propraćeno i pojačanim gubitkom vode iz organizma.

Poželjno je da kaki jabuke upotrebljavate u ishrani nakon nekog većeg obroka, kao što je doručak.

Na taj način ćete osigurati dovoljno veliku količinu energije za svoj organizam koju će vaše tijelo potrošiti tokom dana.

Suve japanske jabuke možete koristiti prilikom pravljenja raznih poslastica, kolača i sladoleda. Jako su ukusne pa ih slobodno ubacite i u zobene pahuljice i zalijte jogurtom.

Svježe voćke uvek možete upotrebiti i kao dodatak voćnim salatama, a posebno su dobre i u pudinzima.

Za ljubitelje kompota, reći ćemo da je japanska jabuka kaki još bolja ako se skuha u vodi sa dodatkom cimeta i malo limunovog soka.

Ovaj fantastičan obrok ostavite u frižideru da se malo prohladi i poslužite ga nakon ručka.

Sjajan desert koji osvježava i daje tijelu mnogo zdravih i korisnih tvari! Možete skinuti i do 20 kilograma za manje od 3 meseca .


Ima li Japanska Jabuka – Kaki loše strane?

Najveći spremnik vitamina C – kaki jabuka ima i svoju tamnu stranu.

Naučnici su otkrili da zbog velike količine tanina može doći do slabijeg usvajanja drugih hranljivih tvari, poput vitamina A i beta-karotena, koji se takođe nalaze u ovim egzotičnim plodovima.

Pored navedenog, japanska jabuka kaki je snažan laksativ i kao što smo već napomenuli, ukoliko se jede na prazan stomak može izazvati dijareju.

Ne bi trebalo da je koriste dijabetičari, jer zbog visokog sadržaja šećera, može uzrokovati neželjena djelovanja.

Ako Vam se svidio moj post, slobodno ga podijelite sa svojim prijateljima !

Unaprijed se zahvaljujem!


Kontakt informacije

Aloe Vera-Online Forever je partner kompanije Forever Living Products, imamo sklopljen ugovor kojim osiguravamo svim korisnicima 5% popusta (na minimalnu narudžbu 130km+PDV) u koliko se pozovu na nas ili naruče proizvode putem naše preporuke.

Za sve informacije kako naručiti proizvode iz palete kompanije Forever Living Products:

budite ljubazni i pozovite kontakt broj ili  naručite preko e-mail adrese

Mob/Viber/WhatsApp/+387 63 315 423 Bosna i Hercegovina

e-mail adresa: radoslav66.info@gmail.com

Za sva pitanja i naručivanje proizvoda, slobodno nas kontaktirajte na +387 63 315 423

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.